zaterdag 9 oktober 2010

Diaghilev

Ik verwachtte een lange rij voor de tentoonstelling van Diaghilev, maar ik kon zxf3 door lopen en een kaartje kopen. Toen via de shop ... ooo, zo verleidelijk allemaal.., naar de tentoonstellingsruimte.

In drie zalen wordt de hele periode van de Ballet Russes getoond. Er ligt veel informatie over de oprichting door Diaghilev en de ontwikkeling van de balletgroep, originele brieven, rekeningen, foto's en notititieboekjes. Er staan heel veel kostuums opgesteld, je hoort de muziek, er draaien filmpjes met uitleg over verschillende choreografen en kostuumontwerpers. Er is werk van Picasso, Bakst en Matisse. Er hangen zelfs twee achterdoeken van voorstellingen:  - immens grote beschilderde doeken. Op een muur wordt een film waarin een danser het ballet Firefly danst, geprojecteerd. Sommige balletten waren zxf3 moeilijk, dat er notities bewaard zijn gebleven van de prima ballerina, waar ze de volgorde van haar passen heeft aangegeven.

Ik ben het nieuwe boek van Arthur Japin - Vaslav over het laatste optreden van Nijinski, aan het lezen. Ik vond het interessant om wat meer te weten te komen over zijn leven in deze beroemde groep. Hij heeft ook een relatie gehad met Diaghilev. Toen hij trouwde met Romola de Pulsky werd hij ontslagen.

 

Ik vind het een prachtige tentoonstelling. De kostuums zijn schitterend: sommige kleurig en simpel, andere met glitter en glim. De informatie, die je krijgt is veel omvattend. Na afloop is er in de shop van alles te koop: kleding, boeken, kaarten, sieraden... Ik heb nog getwijfeld of ik misschien een mooi legging zou kopen:

EyesBlue 

Leuk voor in de bieb!

1 opmerking:

  1. Oh, je was al terug. Het lijkt me een goed besteedde reis. Ben heel benieuwd naar de rest van je avonturen. Hoe vond je de reis door de kanaaltunnel? Ik ga altijd nog met de ferry. En die legging jammer dat je hem hebt laten liggen ;-)) Een paar extra ogen zijn nooit weg.

    BeantwoordenVerwijderen