woensdag 20 januari 2010

Theebroodje





De bibliotheek is gezegend met een echt keukenprinsesje. Vandaag bracht ze heerlijk gebak mee. Mmm, dat hebben we niet zo vaak, dus het was smullen geblazen. Het was een simpel recept uit Slovakije: beker dit, beker dat, nog een beker, mengen, bakken. Nee, dit blijft HAAR recept.

Ik heb er zelf ook zo'n recept van Florine Boucher, ooit uit de NRC geknipt. (het was in 1991, zie ik nu)


Theebroodje
2 dl. koude thee (bv. Earl Grey of sinaasappelthee), 150 gr.sultana's, 150 gr. krenten, 150 gr. basterdsuiker, 200 gr. bloem, 2 theel. bakpoeder, 1 ei.
Laat de sultana's en krenten met de basterdsuiker een nachtje weken in de thee. Roer er de bloem met bakpoeder door, voeg het ei erbij. Er ontstaat nu een taai, dik beslag (iets dikker dan oliebollen). Schep het beslag over op een ingevette bakplaat en vorm het tot een langwerpig broodje.
Bak het broodje 1 1/2 uur in een voorverwarmde oven (150 C). Neem het van de bakplaat en laat het afkoelen op een rooster. Snijd er plakken van en smeer er roomboter op.
Ik bak het op een stukje bakpapier, bevalt me heel goed.

Probeer het maar, heel gemakkelijk te maken en lekker! Echt iets voor de vrije zaterdag...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten