donderdag 10 december 2009

BHV-dag

Bhw_dag_006

Het was vandaag de jaarlijkse BHV-dag (bedrijfshulpverleners-dag). Ik ben niet zo'n ster in hulpverlening, vind ik zelf. Het doel van deze dag is vooral de bewustwording over hoe je de zaken aanpakt. Vandaag hadden we het o.a. over het ontruimingsplan. Zijn er afspraken over wie wat wanneer doet? Nou... nee dus. We hebben niet eens een ontruimingsplan! Gelukkig zijn twee van de BHV'ers ook lid van de OR. Zij gaven door, dat er nu, na  aandringen van de OR, gewerkt wordt aan een ontruimingsplan voor elke bibliotheek van ons Cluster.

Onze bibliotheekruimte is verdeeld over twee verdiepingen. Op de derde etage zit de Clusterdirecteur met haar staf. Als er brand uitbreekt kunnen wij beneden en boven prima ontruimen. Maar die derde etage is gewoon niet bereikbaar. De dames kunnen dan alleen via een noodtrap op het dak van de buren komen. En daar kun je niet naar beneden. Elk jaar begin ik er weer over, maar het lijkt niet aan te komen. Ik ben benieuwd naar het verslag van de MT vergadering....

Toen het weer een bxe9xe9tje droger werd, konden we de blusoefening doen. Werkkleding aan, paraplu's mee en spuiten maar.....

Werkklrding

Blusoefening

Na de lunch gingen we over op de EHBO, met gesimuleerde situaties in de bibliotheekomgeving. Een mevrouw is onwel geworden bij de publiekscatalogus. Hoe pak je dat aan? (Is ze aanspreekbaar - nee.. Bewusteloos, wel ademhaling? ja.. Leg haar neer, controleer ademhaling, leg in stabiele zijligging, bel 112). Evaluatie, ging het goed, kan het beter?  Daarna nog een situatie: vrouw met bloedverlies aan het been - slagaderlijke bloeding? Hoe verbinden, 112 bellen?  Wie vangt ambulance-personeel waar op? Het is erg goed om er zo eens mee bezig te zijn. Volgend jaar gaan we dit in xe9xe9n van de andere bibliotheken doen. Elke werkplek is weer heel anders.

Tot slot nog een reanimatie. De mannen werden neergelegd en we mochten ons uitleven..

Reanimeren

Het metertje laat zien of je goed bezig bent. Vooral de plaats en de stand van je handen is belangrijk.

Conclusie: ik ga met mijn vestingscoxf6rdinator overleggen. We moeten afspraken hebben over de gang van zaken bij een ontruiming. Exe9n van de collega's vertelde over haar ervaringen. Zij zitten sinds deze zomer in een Brede School. Daar is nu al twee keer geoefend: 1 x op papier met alle "bewoners" van het pand. De tweede keer zonder leerlingen, maar met klanten in de bieb. Daarna evaluatie. Is heel goed bevallen. Nu nog eens met alle leerlingen erbj en dan regelmatig herhalen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten