zondag 27 september 2009

"Uit de Naad" quilts in Alkmaar

Momenteel is in de Grote Kerk in Alkmaar de jaarlijkse landelijke tentoonstelling van het Quiltersgilde. Niet zo ver weg en Alkmaar is een bijzonder gezellige stad  met geweldige winkels. Omdat ik had gelezen, dat er ook een tentoonstelling van Art quilts georganiseerd was, werd een uitstapje gepland.

Eerst maar bij de Art quilts kijken, daar kwamen we als eerste bij langs. In een oud schoolgebouw uit de jaren 30, volgens mij, werden we naar boven geleid. Op de trap hangt voor het raam een werkstuk van Flox den Hartog: "Geheime tuin". Organza in laagjes met gevouwen blaadjes. Hangt heel mooi in het licht.

Op de gang zijn nog meer werkstukken opgehangen, zo wordt je naar het lokaal geleid. In het lokaal hangen de werkstukken, een aatal  vrij in de ruimte. Daardoor wordt het effect van transparantie optimaal uitgebuit. Tegen de muren hangen  andere experimentele werkstukken. Wel textiel, maar er is gewerkt met snijtechnieken, verf en stempelen, vouwen en plooien, vilten, machinaal en handborduren. Waar kijk ik het eerst? Wat spreekt me het meeste aan? Ik ben het meest gecharmeerd van het werkstuk "I want to break free"van Els Snieder. Het is een dubbelzijdige quilt: de ene kant een torso in een korset, de andere kant het vrije lijf van geborduurd organza. Prachtig! Ook het werkstuk "Changeant" van Ria Demarteau is boeiend: plooien, machinaal borduurwerk in gaten, stiksels. Hier hangt veel om over na te denken. Daar kun je mee verder. www.artquilts.nl/index.html

Daarna een bezoek aan de grote tentoonstelling. Het is er druk op deze zaterdagmiddag. Heel gezellig allemaal. Kleurrijke quilts, perfect gemaakt. Er is voor elk wat wils, het thema is: "Flora en fauna van strand en zee". Er hangen zeker 200 werkstukken. Mijn topper is het hoekje met de werkstukken waar borduurwerk uit Afganistan gecombineerd is met eigen werk. Het borduurwerk is een project wat in Afgaanse vrouwen de gelegenheid geeft met hun borduurwerk iets bij te verdienen. Wij, buitenlanders, kunnen zo'n vierkantje kopen. In Nederland zijn tulpenborduurselste koop. De bedoeling is een combinatie te maken. Er hing een flinke hoeveelheid werkstukken, waar op gestemd kan worden. Er is een boekje over verschenen: Fxe4den verbinden van Pascale Goldenberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten