maandag 1 juni 2009

Rijwielelfstedentocht

Zoals elk jaar met Pinksteren is de stad in de ban van de rijwielelfstedentocht. Een paar dagen van te voren lopen de sportvelden vol met kampeerders. De supermarkten zijn extra druk. Volle karren worden ingeladen in auto's, die uit het hele land komen. De dranghekken staan klaar en de pijlen staan op de weg. Vanmorgen om vijf uur precies heeft commissaris van de Koningin dhr. Jorritsma de eerste groep van 600 fietsers op gang gestuurd. Ze gaan in groepen van 600 tegelijk met de muziek met de leden van de Skotsploeg voorop, naar de eerste stempelpost bij de stadsbrug. Van de 15.000 ingeschreven deelnemers zijn er 13.500  gestart voor een geweldige tocht met prachtig weer. In de loop van de dag haalde de wind wel weer aan. Deze keer vanaf Dokkum tot Stavoren wind in de rug. Het venijn komt op het laatste gedeelte: terug naar Bolsward. Flink trappen!!!

Binnenkomst_vanaf_dokkum

Om half tien zijn de eerste fietsers al terug van het rondje Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden. Ze krijgen in de stad een beker soep en vertrekken voor de rest van de route, door het zuiden van de provincie. In Stavoren krijgen ze een beker melk of karnemelk. Je mag tot 12 uur vannacht binnenkomen, maar het zal deze keer voor de meeste mensen wel vlugger gaan. Je moet je afmelden in de grote tent, het zenuwcentrum, op het plein. Daarna natuurlijk nog even de stad in voor een koel drankje en de gezelligheid. Daar zorgen wij, de inwoners voor. Wij zorgen verder voor vlaggen aan de gevels, zitten en juichen langs de route en veel gezelligheid in de stad.

Parkeren_in_de_wijk

Ik vind het elk jaar weer leuk om langs de geparkeerde auto's te lopen: waar komen ze vandaan? Uit het hele land, zelfs auto's uit Belgixeb. Ze staan langs de uitvalroutes van de stad in de bermen. Omrop Fryslân doet er veel aan: de hele dag zijn verslaggevers op de route aanezig. Dit jaar was er iets nieuws: de kettingtelefoon. Een mobiele telefoon werd van de ene deelnemer aan de andere doorgegeven. Hierdoor kwamen heel verschillende mensen aan het woord. Na hun gesprekje gaven ze de telefoon aan een willekeurig medefietser over.
Voor meer informatie : www.11steden.nl/index.asp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten