vrijdag 23 januari 2009

Quilts, Kunst met een Q

Gisteren ben ik met de quiltgroep naar Leeuwarden geweest om DE tentoonstelling te gaan bekijken. Een paar van de groep hebben meegedaan aan de grote quilt, de aan de Oldenhove heeft gehangen. Zij surveilleren nu ook, dus.. achter de gids(en) aan.
Vanuit de entree eerst naar de overkant, met in de tunnel al een voorproefje: op kleur gerangschikte stof"rollen". Daarna, meteen in de eerste zaal, quilts van Kaffe Fassett. De muren van de zalen hebben elk een andere kleur gekregen. Hier is het een groenige geeltint, waar z'n quilts mooi op uitkomen. Waar ik wel even aan wennen moest, was, dat de quilts naast en boven elkaar hangen.  Ik vond het leuk, je blik gaat nu de hele wand over en er kan heel veel hangen.De zaal ernaast is gevuld met de quilts, die gemaakt zijn naar het thema ""Elfsteden". Van redellijk klassiek tot Art Quilt. Ook hier weer verspreid over de hele wanden zelfs op de grond. Dat is voor de ene quilt een plus, want je kunt alles goed zien. De andere hangt net te hoog of buiten het licht. Erg leuk om de afwisseling in technieken te zien. De meest opvallende voor mij was de quilt Mijn Elfstedentocht van Sydney naar Utrecht. Geweldig, dat ze totaal buiten het idee Friesland/schaatsen/sneeuw om een erg leuke reisquilt gemaakt heeft. Ook een leuke vond ik de Elfsteden Roeimarathon met foto's en een groot boeket pompebladbloemen met een geweldige strik erom van friese vlag lint.
Daarna de techniekenkamer waar ik de quilts van "mijn" lesgevenden herkende. Tjallie, Yke en Jet hebben bij de Plattelandsvrouwen heel wat vrouwen in Friesland de eerste beginselen bijgebracht. Zij maken mooi klassieke quilts, waar altijd veel in te ontdekken is. Een quilt van Cheril Martin laat zien, hoe je een modern werkstuk met prachtig quiltwerk kunt maken, wat gebasseerd is op een antieke quilt.
Morgen vertel ik meer over de rest van de tentoonstelling. Ik heb er van genoten. Het is een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten