zondag 18 mei 2008

Voldaan gevoel over een drukke week - self service


Deze week heb ik flink wat tijd besteed aan de bieb : niet alleen de etalages leeggehaald en weer gevuld. Dit keer met boeken over het thema: wandelen.
Ook ervoor gezorgd dat de beide vitrines binnen weer gevuld zijn. Donderdagmorgen werd de vitrine boven gevuld met een eendenverzameling. Vijf planken vol eenden in allerlei maten en kleuren. Zaterdagmorgen kregen we in de vitrine beneden een verzameling bodemvondsten. Ook een kleine vitrine bij het HIP (Historisch Informatie Punt) is gevuld. Hier liggen allerlei voorwerpjes (vingerhoedjes, muntjes, aardewerk potjes en tripje (houten muiltje). Alles afkomstig uit de bodem van de stad. Het mooiste voorwerp is een fibula (mantelspeld), een stoer metalen ding.  Deze worden maar heel zelden gevonden. Verder weer gewoon een uitlening gedaan.

Woensdag en donderdag zijn de inname- en uitleenbalie van plaats veranderd. We zijn overgegaan op het automatische uitleensysteem. Kort gezegd: de bezoeker doet voortaan zelfde handelingen die wij altijd voor hen deden. Daarvoor moest er een balie verdwijnen, de andere is voor het raam komen te staan en heet nu: servicebalie. In de ontstane ruimte zijn de beide computertafels neergezet. Twee dagen waren er mannen bezig met leidingen en kabels. Vrijdagmiddag, net voor de uitlening, begon kregen we zelf de uitleg over de bediening van de apparatuur. Niet moeilijk, wel opletten. Je moet het de klant ook duidelijk kunnen maken. Die middag hebben twee collega's steeds een eiland bemand en de klanten uitgelegd wat ze moeten doen.

Morgen ga ik zelf ook weer in de uitlening en kan ik bekijken hoe het loopt. Over een week of wat is iedereen op de hoogte en loopt het gesmeerd. De tijdwinst die ontstaat moet worden omgezet in extra openingstijden en meer voorlichting voor het publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten