zondag 25 mei 2008

tuinieren

Eind april zijn er 30 dahlia's de grond in gegaan. Dankzij het heerlijke weer van de laatste weken (en  nu en dan een regenbuitje) komen ze al flink op. De clematissen bloeien ook allemaal. We hebben er maar eentje hoeven vervangen. Na een bezoekje aan het tuincentrum is een van de borders opgevuld met zomerbloeiers. Vorig jaar stonden daar de dahlia's, nu houden we het een jaartje wat subtieler. Ook de beide hangingbaskets zijn weer gevuld met petunia's. Allemaal heel simpel.

Ik heb deze week elke avond gekeken naar de programma's over de Chelsea Flower Show op BBC. Ik kijk m'n ogen uit! Ten eerste de "biggies": de grote showtuinen. Schitterend uitgevoerd en harstikke duur. Dan de "courtyard " en  "urban" gardens. Kleinere, intieme tuintjes. Deze zijn wat gemakkelijker te vertalen naar je eigen lapje achter huis. Opvallend was het kleurgebruik: heel veel groen aangevuld met wit/créme. Vorig jaar was het juist veel paars. Verder heel vaak water in de tuinen. Over een glazen dak in een Japanse tuin: in strakke goten met overloop naar andere bakken; fonteinen; langs de wand als een levende muur; druppend van metalen punten. Het is heel leerzaam en inspirerend.

Ik geniet van de presentatie: Alan Titschmarsh, Joe Swift en Carol Klein laten alle hoeken en gaten aan de orde komen. Altijd enthousiast, altijd met kennis van zaken. Ook de afwisseling in het programma is leuk: van te voren zijn kwekers en ontwerpers al gevolgd in de aanloop naar de show. Items opgenomen in alle delen van de wereld houden de vaart in het programma.
Ook leuk om te zien is het item over Chelsea by night: hoe zien de tuinen er bij avond uit (prachtige verlichting).En natuurlijk de uitverkoop van de planten op de laatste dag. Hoe iedereen de buit naar huis sleept is fascinerend om te zien: hele bomen bovenop de open bus, planten in wagentjes, tassen en karretjes.

Dit is onze bijdrage aan de zomer: planten en groeien maar! Doe je best!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten