zondag 2 maart 2008

Lekker bezig op zondagmiddag

Vanmiddag niet met lapjes gespeeld, maar jam gemaakt. Deze week kocht ik op de markt 3 kg. peren. Heerlijk , maar wat veel voor deze huishouding. In een boek, wat ik jaren geleden kocht : "De smaak van het Landleven" door Linda Burgess staan heerlijke recepten. Mijn favoriet is de peren-walnotenjam. Heel vaak gemaakt, maar het was al weer een paar jaar geleden. Dus snel te voorschijn gehaald. Het is een "natte"jam, niet alleen lekker op brood maar ook heerlijk over een stuk cake en in de yoghurt.


Peren-Walnotenjam
1,5 kg geschilde peren, 2 sinaasappels, geschild en in stukjes gesneden, 1 pak geleisuiker, 500gr. rozijnen, 1,5 dl. water, 175 gr. gehakte walnoten
Genoeg voor 6 grote potten jam.
Snijd de peren in kleine stukjes en doe ze met de sinaasappelstukjes, rozijnen en het water in de pan. Breng aan de kook en laat ongeveer een half uur zachtjes koken. Voeg de walnoten toe en laat nog een kwartiertje koken. Dan de geleisuiker erbij en nog een minuut laten pruttelen.
Intussen de potten wassen in soda en naspoelen met heet water. Schep de jam erin over en laat even afkoelen. Dan de jampotten sluiten.
Het water kan vervangen worden door citroensap. Ook een scheutje gembersiroop erin is heel lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten